Candida dieet

Als je een candida schimmelinfectie hebt is het ook verstandig je voeding aan te gaan passen. De volgende suggesties zijn algemene richtlijnen die je op weg zullen helpen:

Absoluut géén gisthoudende producten gebruiken. In plaats van gewoon brood het liefst zuurdesembrood gebruiken. Per dag zijn ongeveer 5 zuurdesemboterhammen toegestaan. Indien minder dan 5 zuurdesemboterhammen wordt gegeten, mag men in plaats daarvan een qua calorische waarden overeenkomstige hoeveelheid zilvervliesrijst of andere granen eten.

Géén voedingsmiddelen die meer dan 15% koolhydraten bevatten
Als uitzondering op deze regel zijn wél toegestaan: (volkoren)brood (gistvrij), zilvervliesrijst en gekookte aardappelen.

In plaats van zuurdesembrood mag volkoren pasta (gist- en suikervrij) worden genuttigd.

Natuurlijk géén geraffineerde koolhydraten: alle suikers (dus ook honing, druivensuiker, dextrose-tabletten, e.d), zetmelen (witmeelproducten) e.d. zijn verboden, ook al zit er 15% of minder koolhydraten in.

Géén schimmelhoudende producten (champignons, schimmelkaas).
Schimmelculturen zijn uiteraard eveneens taboe, gefermenteerde producten op basis van andere fermenten zijn toegestaan.

Zo veel mogelijk (de maag moet het wel kunnen verdragen) rauwkost eten: sla, andijvie, wortelen, radijs, komkommer, e.d. Als u een gevoelig maagslijmvlies heeft, moet u met kleine hoeveelheden rauwkost beginnen en dit in de loop van tijd langzaam opvoeren.

Géén vruchten die zoet smaken (ook al is het koolhydraatpercentage minder dan 15%). Wel toegstaan zijn: grapefruit, citroen, zure appels, sinaasappels en aalbessen.

Géén varkensvlees en kalfsvlees eten. Wel toegestaan is: vette vis (haring, makreel, sardientjes, zalm, e.d.); vetarme vis (krab, kreeft, schelvis, koolvis, tong e.d.); lamsvlees, schapenvlees, geitenvlees, kip, rundvlees, gevogelte.

Bereidingswijzen
- bij voorkeur: rauw eten, grillen, koken, stomen
- minder gewenst is: frituren, bakken, braden
- verboden is: barbecuen.

Gebruik géén lichaamsvreemde voedseltoevoegingen zoals geur- kleur en smaakstoffen.

Eet het liefst onbespoten groenten en fruit.

Gebruik absoluut géén melk of melkproducten.

Zachtgekookte eieren zijn zonder restrictie toegestaan.

Toegestaan zijn: zeer jonge kaas bijv. Huttenkase, 20+ kaas (Edammer e.d.) alleen met mate, korst breed afsnijden i.v.m. mogelijke schimmels in de korst.

Noten: walnoten, amandelen en hazelnoten zijn toegestaan, mits niet gebrand. Geen pindanoten.

Alle etenswaren moeten zo vers mogelijk gegeten worden.
Liever NIET uit een pot en blik is al helemaal verboden.

Scherpe specerijen zijn niet toegestaan.
Het gebruik van de zoetstof aspartaam in candarel e.d. is heel beperkt toegestaan. Stevia is uiteraard wel oké.

Wat mag je wel en wat niet drinken: 

Geen alcohol (maar op speciale gelegenheden is een kleine hoeveelheid witte droge wijn toegestaan), Geen koffie en zwarte thee, Fris- en "Light"dranken.

Wat wel mag: soyamelk zonder suiker, Spa (blauw, desnoods rood), sap van niet- zoete vruchten en kruidentheeën.

Om de afvalstoffen, die vrijkomen bij het elimineren van de candida-schimmel, goed af te voeren liefst tot 2 liter water per dag drinken.

Kortom!

Aan te raden om te eten en drinken:

Zuurdesem brood, roggebrood, knäckebröd, rijstwafels, maiswafels, gierstwafels. 
Mogelijkheden voor broodbeleg: rookvlees, rosbief, (zeer) jonge kaas, Hüttenkäse, ei, tomaat,  rauwkost. 
Kwark (Biogarde).
Citroenen, grapefruit, zure appels, tomaten, avocado's, papaja, aalbessen, bosbessen, blauwe bessen.
Voorts, mits niet zoet smakend: sinaasappels, zwarte bessen, mandarijnen.
Vis, lams-, schapen-, geiten-, kippen- en rundvlees.
Veel rauwkost, vooral groenten met veel vezel en relatief weinig koolhydraten.
Eieren (bij voorkeur zacht gekookt of gepocheerd).
Budwigpap (magere, rechtsdraaiende kwark met gekneusd lijnzaad).
Walnoten, amandelen en hazelnoten (ongebrand).
Biogarde-drink. Mineraalwater. Een enkel glas droge, witte wijn. Tomaten-, grapefruit-, citroen- en groentesap, en andere vers geperste sappen, mits niet zoet.

Af te raden om te eten en drinken:

Suiker of suikerhoudende producten.
Gewoon brood, toast, beschuit etc. waar gist in zit.
Broodbeleg als ham, worstsoorten, oude en belegen kaas, zoetigheid, kant-en-klaar broodbeleg.
Geraffineerde koolhydraten, dus geen witmeelproducten.
Schimmelhoudende producten, zoals champignons, schimmelkaas e.d.
Zoet fruit, zoals meloenen, peren, aardbeien, bananen, druiven (zuur smakend fruit mag wel).
Varkensvlees.
Lichaamsvreemde toevoegingen.
Alles in blik.
Melk, melkproducten; koffie, suikerhoudende frisdranken; alcoholische dranken (m.u.v. droge witte wijn)

Begin bij voorkeur pas aan het Candida dieet als je tevens de schimmeldodende medicijnen in huis hebt. Het aanpassen van de voeding alleen is meestal niet voldoende.